Receptek

Csirkés Quesadillas (Előétel)

Csirkés Quesadillas

Előkészítési idő:
35 min

Grillezési idő:
Maghőmérséklet 82°C

Nehézsége:
közepes

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

Figyelem: A csirkemellet egy nappal elöbb pácoljuk be, és tegyük hűtőbe. A felhasználás előtt egy fél órával vegyük ki.

A páchoz egy zöld citrom héját reszeljük le, a chilipaprikát finom kis szeletekre vágjuk fel, és a rozmaringról húzzuk le a leveleket. A fokhagyma gerezdeket aprítsuk kis szeletkékre. Minden hozzávalót az olivaolajjal és a zöld citrom levével tegyük egy tálba, majd helyezzük a páclébe a csirkemellet. Minden további hozzávalót a Quesadillas töltéséhez igény szerint aprítsuk fel. A csirkemellet az egy napos pácolás után kb. 5-7 percig grillezük közvetlen módon. Röviddel a grillezés befejezése előtt tegyük a Tortilla lapokat is a grillre hogy felmelegedjenek. A felmelegített Tortilla lapokba ízlés szerint tegyük bele a töltelékeket, a csirkemellet, fűszereket, majd tekerjük fel és élvezzük az ízeket

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

100g Jégsaláta
1 Paradicsom
1 Uborka
1 Cili Chilipaprika
1 Mango
50g Creme Fraiche
Só & Bors
4 Wrap-lap
80g Reszelt emmentáli
200g Csirkemell
1 Zöld citrom
1 Chilipaprika
1 csomag Friss rozmaring
2 Fokhagymagerezd
50ml Olivaolaj

Grillezett fetasajt (Zöldség és köret)

Grillezett fetasajt

Előkészítési idő:
20 perc

Grillezési idő:
10-15 perc

Nehézsége:
közepes

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

  1. A paprikákat vágjuk félbe és távolítsuk el a magházat. A hagymát pucoljuk meg, majd mindkettőt vágjuk ehető nagyságú kockákra. A zöldséget egy tálban keverjük el az olajjal, sóval, borssal és némi mézzel, majd helyezzük egy alutálcába és azt a grillre. Kb. 10-12 percig grillezzük a zöldségeket, míg megpuhulnak, közben rendszeresen forgassuk őket.
  2. Közben a cukkinit a zöldséghámozóval hosszában leheletvékony szeletekre vágjuk, a feta sajtot megfelezzük. 3–4 cukkini szeletet egymás mellé helyezünk, enyhén fedjék egymást, erre rátesszük a fél feta sajtot, és a cukkini csíkokkal betekerjük. A feltekert feta sajtot körben megkenjük olajjal, a forró grillre helyezzük, minden oldalát 1–2 percig grillezzük közvetlen lángon. A kis csomagokat a végén sózzuk, borsozzuk.
  3. A grillezett zöldséget keverjük össze a pestoval. Helyezzünk egy kis pestos zöldséget egy tálra, majd rakjunk rá egy kis fetasajtos csomagocskát.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

1-1 zöld, sárga és piros pritaminpaprika
3 lilahagyma
3-4 olivaolaj
só, bors
1 EK méz
2 nagy cukkini
2 fetasajt
3 EK bazsalikomos pesto

Színes zöldségek wokban (Zöldség és köret)

Színes zöldségek wokban

Előkészítési idő:
20 perc

Grillezési idő:
kb. 10-12 perc

Nehézsége:
könnyű

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

A cukkinit, édesköményt, paprikát kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. Némi olajat adunk a felmelegített Wokba, várunk amíg az olaj is felforrósodik, majd az összes zöldséget a Wokba dobjuk, és ropogósra dinszteljük. Nagyjából 2 perc után hozzáadjuk a rozmaringot. A zöldséget a levessel, sóval és borssal ízesítjük.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 személyre

200g Cukkini
1 Fokhagymagerezdek, egészben pucolva
200g édeskömény gumó
100g piros paprika
100g sárga paprika
50g lila hagyma
1 rozmaringszál
50ml olivaolaj
90ml zöldségleves
50ml nagyszemű só, bors

Tűzött halnyárs (Hal és rák)

Tűzött halnyárs

Előkészítési idő:
15 perc

Grillezési idő:
5-10 perc

Nehézsége:
könnyű

Gáz:
Közvetett

Faszén:
Közvetett

Elkészítése

 

A hagymát, gyömbért, fokhagymát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A chilipaprikát vágjuk félbe, majd ugyanúgy apróra kockázzuk. Keverjük össze az olajakat, citromlevelt, reszelt citromhéjat és a juharszirupot egy tálban, majd keverjük hozzá a hagymát, gyömbért, fokhagymát és chilit is.

A halfiléket mossuk meg, majd csepegtessük le, míg száraz nem lesz. Tegyük egy tálba és öntsük rá a pácot, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe marinálódni.

A citromfüvet vékonyra felvágjuk. Egy késsel vagy fa pálcával lyukat fúrunk a lazac és az ördöghalérmékre, majd húzzuk fel egy-egy citromfű nyársra.

Hámozzuk meg a mangót és az avokádót, és vágjuk gerezdekre a gyümölcshúst, majd  végezetül osszuk el egy tányéron őket.

A halnyársakat vegyük ki a pácból, csepegtessük szárazra, sóval és borssal fűszerezzük be. A grillen oldalanként 4-6 percig süssük közvetlen módon, majd tegyük a mangó és avokádó gerezdekre. A gyümölcsökre és a halra csepegtessünk egy kis pácot, majd díszítsük korianderrel és zsázsával.

 

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

4 50 g –os Lazacérmék
4 50 g-os ördöghalérmék
1 kis fejű édes vöröshagyma
20g gyömbér
1 fokhagymagerezd
1 piros chilipaprika
2 EK szezámolaj
4 EK olivaolaj
1 egész citrom leve és reszelt héja
2 EK Juharszirup
4 rúd citromfűszál
2 érett mangó
2 érett avokádó
koriander és zsázsa a díszítéshez

Fokhagymás garnéla mogýorós citromos pácban (Hal és rák)

Fokhagymás garnéla mogýorós citromos pácban

Előkészítési idő:
30 perc

Grillezési idő:
4 perc

Nehézsége:
egyszerű

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

Az összes hozzávalót a páchoz egy konyhai gépbe helyezzük, és addig pürésítjük, amíg egy homogén masszává összeáll. A masszát egy kis tálba tesszük, és ízlés szerint megsózzuk. A garnélákat a pácszószban megforgatjuk, majd a tálat lezárjuk és legalább 20 percig, de nem több, mint 30 percig állni hagyjuk. Készítsük elő a grillt a direkt magas hőmérsékletű (220° C) grillezéshez. A garnélákat direkt magas lángon lefedett fedővel grillezzük, amíg a garnélák a közepükön nem üvegesek ( 2-4 percig). Közben egyszer-kétszer megforgatjuk. A garnélákat öntsük le egy kis lime-lével a tálalás előtt.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

75 dkg nagy garnélarák meghámozva és kibelezve
1 közepes lime felszeletelve
60 ml mogyoróolaj
60 ml szójaszósz, sószegény
3 EK földimogyóró, nem sózott
½ TK lime héj lereszelve
2 EK lime leve
2 EK megpörkölt szezámöl
2 EK friss bazilikumlevél, nagyjából feldarabolva
2 EK friss gyömbér, nagyjából feldarabolva
1 nagy fokhagymagerezd, nagyjából feldarabolva
1 TK csípős fokhagyma szósz
1 csipet

Lazacszeletek ananászágyon (Hal és rák)

Lazacszeletek ananászágyon

Előkészítési idő:
15 perc

Grillezési idő:
Kb. 20 perc

Nehézsége:
közepes

Gáz:
Közvetett, közvetlen

Faszén:
Közvetett, közvetlen

Elkészítése

Az ananászt megpucoljuk, 4 részre vágjuk, a kemény részét eltávolítjuk. A citromot 6 szeletre, az újhagymát kis karikákra vágjuk. A gyömbért megpucoljuk, és nagyon apró darabokra szeleteljük. A citromléből, olajból, szójaszószból, cukorból és gyömbérből egy pácot készítünk. A megtisztított lazacot és az ananászdarabokat egy fagyasztózacskóba tesszük, az elkészített pácot hozzáöntjük, majd összerázzuk, hogy a pác minél jobban eloszoljon. A zacskót helyezzük egy órára a hűtőbe, és időnként fordítsuk meg. Közben a szezámmagokat egy kisebb serpenyőben óvatosan és szárazon 3 percig pörköljük. A lazacot és az ananászdarabokat vegyük ki a pácból, majd a lazacokat a bőrfelülettel lefele egy 20 cm-es ellenálló és extraerős alufóliára helyezzük. A fóliát behajtjuk és jól elzárjuk. A lazacot indirekt módon 10 percig a zárt fóliában, majd további 10 percig nyitott fóliában grillezzük. Az ananászt 5 percig direkt módon grillezzük (2,5 perc után megfordítjuk). A fedőt ezalatt zárva tartjuk. Az ananász kissé barnás színe jelzi, hogy kész. A lazacot enyhén átsütve is még mindig szaftos kell lennie. A lazacot enyhén sózzuk és borsozzuk. Minden egyes fél ananászszelethez egy negyed citromot, némi pörkölt szezámot és újhagymát tálaljunk. Ìzlés szerint egy kis szelet kenyeret átitatva szezámolajjal aranybarnára grillezünk, és azt is az étellel tálaljuk.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

50 dkg lazac, bőrével
0,5 db ananász
1 db citrom
½ csomag újhagyma
1 EK szezámmag
3 EK citromlé
3 EK szezámolaj
3 EK szójaszósz
1 EK barnacukor
1 EK friss gyömbér
Némi só, bors

Csirke tapas (szárnyas)

Csirke tapas

Előkészítési idő:
20 perc

Grillezési idő:
10 perc

Nehézsége:
könnyű

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

A kakkukfüvet és a rozmaringot finomat felaprózzuk, és egy tálban olivaolajjal felöntjük. A megpucolt, feldarabolt fokhagymát hozzáadjuk, jól eldolgozzuk. A csirkemellet vékony csíkokra (kb. 8-10 cm hosszú, 1,5 cm vastag) vágjuk, sózzuk és enyhén borsozzuk. A csirkeszeleteket belehelyezzük az olajos pácba. Arra figyeljünk, hogy a csirkeszeleteket beterítsék a fűszerek és a fokhagyma. Ezután vegyük ki a csirkeszeleteket, és valamennyire csöpögtessük le. Hosszában hajtsunk félbe egy zsályalevelet, és végül szúrjuk fel azokat is a duplanyársra. Mindössze kb. 10 percig direkt lángon többszörös forgatással grillezzük meg. A csirkét szúrjuk fel egy fogpiszkálóra egy-egy olivabogyó közé, és így tálaljuk vendégeinknek az étket.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

4 db csirkemellfilé
1 gerezd fokhagyma, finoman feldarabolva
Némi só, bors
2 ág rozmaring
2 ág friss kakukkfű
Némi olivaolaj
15 kicsi zsályalevél vagy 4 nagy levél (nagy levél esetén hosszában felezni)
8 db zöld, magozott olivabogyó

Amerikai sörös csirke (szárnyas)

Amerikai sörös csirke

Előkészítési idő:
1,15 perc

Grillezési idő:
kb. 1,5 h

Nehézsége:
könnyű

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

Először mossuk meg a csirkét, majd sózzuk be, és hagyjuk 1 órát pihenni. Majd mossuk le a sót, és a páccal kívül belül jól dörzsöljük be a csirkét. A csirketartót töltsük fel sörrel, majd helyezzük rá a csirkét. A fokhagymát nyomjuk össze kézzel, és a rozmaringgal együtt helyezzük a kerek tálba. A nyakánál felszúrjuk, és a 220° fokosra beállított grillbe tesszük. A sütés vége előtt jól melegítsük még fel a sütőt a ropogós bőréért.

Tipp: A rozmaringot ne csak kívülre tegye, hanem nyomkodja be a csirke belsejébe. Az aroma tökéletesen beivódik a húsba sütés alatt.

A fűszerpác:
Keverje össze a hozzávalókat egy kis tálban és jól dörzsölje be vele a csirkét kívül belül.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

1 egész csirke (kb. 1,2 kg)
60ml olivaolaj
2 fokhagymagerezd
2 szál rozmaring
500ml sör
10g őrölt mustármag
25g szárított, piritott hagyma
25g paprikapor
10g
10g finomra vágott fokhagyma
10g őrölt koriander
10g római kömény
10g frissen őrölt fekete bors

Oldalas mézes kabátban (Sertés)

Oldalas mézes kabátban

Előkészítési idő:
1,5 óra

Grillezési idő:
kb. 1,5 h

Nehézsége:
közepes

Gáz:
Közvetett

Faszén:
Közvetett

Elkészítése

 

Az oldalas belső felén található hártyát távolítsuk el, vagy már a hentestől vegyük lehártyázva. Ha mégis magunk távolítjuk el, akkor javasoljuk hogy egy lapos csavarhúzóval a közepe táján hatoljunk a hártya alá, és azt finoman elhúzva egészben eltávolíthatjuk a hártyát.

Végül minden egyéb hozzávalót szobahőmérsékleten keverjünk össze.  Az oldalast kenjük be a páccal, és kb. 2 óra hosszat pihentessük (ne tegyük hűtőbe).

A grillt függetlenül attól, hogy gáz vagy faszenes típus, állítsuk közvetett grillezésre, vagy mégjobb, ha füstölésre állítjuk be.

A húsokat tegyük az előmelegített sütőbe a belső felével a grillrácsra. Kb. 30 perc közvetlen grillezés után ismét kenjük be a páccal. Egy tipp a különleges aromához:  dobjunk egy kis füstölőforgácsot 2 rész nedves és 1 rész száraz összeállításban a faszénre (vagy tegyük a gázos grill esetén füstölődobozba), és füstöljük meg egy kicsit az oldalast.

Az oldalas akkor készült el, amikor a hús szinte elválik a csontoktól. Köretnek javasoljuk például a salátát, baguettet, sütkrumplit kedvtől is ízléstől függően.

 

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

3-4 nagy sertéskaraj
5-6 EK ketchup
-6 EK méz
1-2 TK őrölt chili
½ TK őrölt édes paprika
2 TK édes szója szósz
1 EK almaecet
némi fahéj

Cheseburger gombával és szalonnával (Marha)

Cheseburger gombával és szalonnával

Előkészítési idő:
30 perc

Grillezési idő:
10 perc

Nehézsége:
Közepes

Gáz:
Közvetlen

Faszén:
Közvetlen

Elkészítése

1. Egy nagy serpenyőben a szalonnaszeleteket közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt forgatva ropogósra sütjük. Konyhai papírral elszívjuk a zsírját. Olajjal elvegyítjük a szalonnazsírt a serpenyőben. A gombák mindkét oldalát bőségesen bekenjük az olajos – szalonnazsíros egyveleggel és megborsozzuk, majd pihentetjük.

2. A grillsütőt előkészítjük közepes – erős hőmérsékletre (200-260 °C), direkt grillezésre.

3. Enyhén nedves kézzel négy, lehetőség szerint egyforma nagyságú, kb. 2 cm vastag húspogácsákat gyúrunk. A húst eközben nem érdemes túl erősen összenyomni vagy gyúrni, különben a húspogácsák a grillezés hatására túl kemények lesznek. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, majd hüvelykujjal vagy egy teáskanállal egy kb 2,5 cm széles felületen benyomjuk a húspogácsát. Ezáltal nem puffad fel a grillezés alatt, és egyenletesen sül.

4. A grillsütőt egy kefével megtisztítjuk. A gombát a lemezes részével lefele, és a húspogácsákat direkt, közepes- magas lángon zárt fedő alatt 8-10 percig grillezzük. Egyszer fordítsuk meg (ha magasra csapnak a lángok, helyezzük a pogácsákat és a gombát átmenetileg indirekt lángra). A zsömlék felvágott oldalát kenjük be olajjal. A húspogácsára, mielőtt még levennénk a grillről, helyezzünk egy sajtszeletet, és hagyjuk a grillen, amíg az folyóssá nem válik. A zsemléket felvágott oldalukkal felfelé helyezzük el a grillen, és pirítsuk meg direkt lángon. A zsemlékre kenjünk egy evőkanál mustárt, tegyünk rá egy salátalevelet, 1 húspogácsát, 1 portobelloi gombát és 2 szelet szalonnát, majd tálaljuk melegen a burgert.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

8 szelet vastagra vágott szalonna
60 ml olivaolaj
4 db Portobellos (barna óriásgomba), mindegyik 10 cm-es átmérőjű, a kocsány és a lemez eltávolítva, tisztítva
Némi frissen őrölt fekete bors
65 dkb marha darálthús a vállrészből (zsír: 20%)
4 db burger zsemle, felvágva
4 szelet Havarti (dán szeleteltsajt) vékonyra vágva
4 EK Dijoni mustár
4 levél ropogós saláta/td>

Oldalas nebraskai módra (Marha)

Oldalas nebraskai módra

Előkészítési idő:
20 perc

Grillezési idő:
10 perc

Nehézsége:
közepes

Gáz:
Közvetett, közvetlen

Faszén:
Közvetett, közvetlen

Elkészítése

A húst folyó víz alatt megtisztítjuk. A narancslevet, Escorialt, némi sót és cukrot egymással alaposan összekeverjük. A mogyoróhagymát és a fokhagymát nagy darabokra vágjuk, majd a rozmaringgal együtt a narancsleves szószba belekeverjük. Az oldalasokat a pácba helyezzük, és lefedve szobahőmérsékleten minimum 30 percig pácoljuk. (A legjobb, ha egész éjszakára a hűtőben hagyjuk.) Végül a húst kivesszük a pácból, és egy finom szitán keresztül lefolyatjuk a pácot. A pácot szirupszerűre megfőzzük, majd hagyjuk enyhén kihűlni. A húst az előkészített sütőre direkt módon a Sear Grate-re helyezzük, és 1-2 percig nyitott fedőnél grillezzük. Végül a húst a Sear Grate-ről a sütőre helyezzük, és zárt fedőnél még 6-8 percig rózsaszínűre sütjük. Közben az oldalasokat a szósszal egyenletesen beecseteljük, amíg az el nem fogy. Végül a húst levesszük a grillről, és 5 percig pihentetjük.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

4 szelet oldalas marhából 25-28 dkg szeletenként
400 ml frissencsavart narancslé
2 cl Escorial (gyógynövény likör)
10 g nagyszemű só
2 szelet hámozott mogyoróhagyma
1 gerezd fiatal fokhagyma
2 ág rozmaring
Némi finomszemű só
Némi japán hegyibors

Rostélyos rukkolával (Marha)

Rostélyos rukkolával

Előkészítési idő:
2 óra a pácolással együtt

Grillezési idő:
50 perc

Nehézsége:
egyszerű

Gáz:
Közvetett

Faszén:
Közvetett

Elkészítése

A fűszereket nem kell túl apróra felszeletelni. A mustárt a szójaszósszal összekeverjük. A marhahúst a szósszal bekenjük, majd a fűszerekkel bedörzsöljük. A legjobb, ha 2-3 órát lefedve a hűtőben állni hagyjuk. A marhahúst a sütőkosárban indirekt módon kb. 30-50 percig grillezzük (ez persze a hús nagyságától is függ). A maghőmérséklet közepes: kb. 60 °C. Ehhez tökéletesen illik köretként a friss fóliában sült krumpli a grillről.

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre

1 kg marhahús
50 g rozmaring
50 g kakkukfű
50 g rukkola
30 g dijon-i mustár
30 ml szójaszósz

Csokisüti mangóval (desszert)

Csokisüti mangóval

Előkészítési idő:
Kb. 1 óra

Grillezési idő:
40 perc

Nehézsége:
közepes

Gáz:
Közvetett

Faszén:
Közvetett

Elkészítése

A csokoládét vajjal forró gőz felett megolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk és a tojás sárgáját a csoki-vaj öntettel összekeverjük, a rumot hozzáadjuk, majd jól összedolgozzuk. A tojás fehérjét sóval kemény habbá keverjük, közben lassan hozzáadjuk a cukrot. A tojás fehérjét a liszttel és sütőporral együtt a csokoládémasszához öntjük, majd lassan összekeverjük. A tésztát egy kivajazott és liszttel meghintett kerek, mély aluminíum tálcába öntjük, és ezt 35-40 percig a forró, lefedett grillen kb. 160° C –os alacsony hőmérsékleten megsütjük. Végül a sütit hagyjuk kihűlni.

A mangókat meghámozzuk és a gyümölcs húsát trapéz alakúra vágjuk. A maradék gyümölcshúst lehámozzuk a magról és pürésítjük. A pürét cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal, vanilincukorral és langyos mézzel összekeverjük. A mangótrapézokat beáztatjuk a szószba.

A sütit porcukorral és kakóporral meghintjük, felszeletejük, mangós szósszal és kókusz fagylalttal tálaljuk.

Hozzávalók

Hozzávalók 6 főre

150 g étcsokoládé
75 g vaj
3 db tojás
2 cl rum
1 csipet
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 TK sütőpor
3 db Thai mangó
2 EK cukor
1 db citrom, leve és lereszelt héja
1 db Tahiti-i vanília rúd
1 EK méz
6 gombóc kókusz fagylalt