Grill Know-How

Grillezési módszerek

Direkt módszer
Faszénnel történő használat         
 

Egy adag brikettet helyezzen el direkt a faszénrácson, tegye rá a grillre a fedőt, és melegítse elő.
Grillezze az ételt kb. 280-290 C fokon a grillrácson, és az elkészítési folyamat felénél egyszer fordítsa meg.

 


Gázzal történő használat

Minden égőt gyújtson be, csukja le a fedelet és melegítse elő.
Grillezze az ételt kb. 280-290 C fokon a grillrácson, és az elkészítési folyamat felénél egyszer fordítsa meg. (pl: Steakeknél)

 


Előnyök a direkt grillezésnél

A csukott fedélnek köszönhetően a hő visszareflektál az ételre. Ez megrövidíti az elkészítési időt, és az étel szaftosabb, ízletesebb marad.
A lecsukott fedél miatt kevesebb oxigén jut a grillbe. Ezáltal a lecsöppenő zsíradék nem tud begyulladni és fellobbanni. Ezáltal csökkenek az egészségre ártalmas égett részek.






Indirekt módszer
Faszénnel történő használat  

A faszenet vagy brikettet rendezze az oldalakra faszéntartó vagy faszénkosár segítségével.
Állítson alu csepegtetőtálcát a faszénrács közepére, esetleg tegyen egy kis vízet is a csepegtető tálcába. Csukja le a tetőt és melegítse elő a grillt.
A grillrács közepén - a csepegtető tálca felett - grillezze az ételt kb. 180-200 C fokon csukott tető alatt.


Gázzal történő használat

A középső égőt kapcsolja ki az előmelegítés után, csukja le a tetőt, majd kb. 180-200 C fokon a kikapcsolt égő feletti rácsrészen grillezze meg az ételt.






Előnyök az indirekt grillezésnél

A meleg folyamatosan cirkulál az étel körül, mint egy sütőben. Az étel forgatása szükségtelenné válik. Egy esetleges lángképződés esetén is maximum füstképződés keletkezik.

Szép, egészséges elkészítés - megégés nélkül. Ezzel a módszerrel a zsír megégése hatásosan elkerülhető, mert a lecsepegő zsír nem a parázsra/lángokba csöppen, hanem a csepegtető tálcába.
 


Grillvásárlási check-lista

Minden személyes invesztíciónál felmerül újra és újra a kérdés:
Hogyan kapom meg maximálisan a használat örömét a lehető leghosszabb ideig?

Eredetiség
  • Tradícióval és tapasztalattal rendelkező márkás terméket vásárolok?
  • Az eredetit vásárolom?
  • Biztonságos?
  • TÜV által bevizsgált?
  • Teljesíti a DIN & EU normákat?
  • GS-jelöléssel rendelkezik (gáz és elektrogrilleknél)?
  • Speciális hővédelem a fogantyúknál?
  • Stabil és biztos kiképzés?
  • A gázt vezető egységek már a gyárban összeszerelésre kerülnek?
  • Biztosan begyújtható minden időjárási körülmények között?
  • A konstrukció maximális biztonságot nyújt a zsírégés ellen?
Minőség
  • A legmagasabb minőségű anyagok használata
  • Extrém hosszú garanciaidő
  • Alkatrészellátottság a grill teljes élettartamára
  • Hosszú élettartam
  • Időjárásálló (akár védőhuzat nélkül)
  • Recept- és oktatási szolgáltatás
Komfort
  • Egyszerű és jól átlátható összeszerelési útmutató
  • Egyszerű összeszerelhetőség
  • Egyszerű használhatóság
  • Szellőzésszabályozó az optimális hőmérsékletszabályozáshoz és kontrolláláshoz
  • Mentes a terhes grillrács magasságállítástól
  • Brikett adagoló a szükséges mennyiség tiszta kiadagolásához
Tisztítás
  • A grillrács és a grillkamra egyszerű tisztíthatósága
  • Minden alkatrész könnyű hozzáférhetősége (pl. égőké)
  • A hamu és a zsírmaradékok egyszerű eltávolíthatósága
  • Sokoldalúság
  • Magas fedél (lehetővé teszi a nagyobb méretű ételek elkészítését is)
  • Lehetséges-e a grillezés, sültek készítése, sütés vagy a főzés
  • Minden alkalomra a megfelelő grillt
  • Alkalmas-e direkt és indirekt grillezésre
  • Kis receptkönyv a szállítási csomagban
  • Teljes igényt felülelő tartozékprogram elérhetősége

Egyszerű begyújtani

A tökéletes begyújtás mind a faszenes, mind a gázos grilleknél egyszerű

Egy faszenes grill begyújtása
  • Vegye le a fedőt és nyissa ki az összes szellőzőrostélyt.
  • Állítsa a briketteket piramis alakzatba vagy helyezze őket egy Weber Rapidfire begyújtókéménybe (lásd 3. pont)
  • Helyezzen Weber begyújtókockát (nem mérgezőek, nem füstől, és nem hagy maga után kellemetlen utóízt) a briketthalom alá és gyújtsa meg a kockát.
  • Ha begyújtókéményt használ, a legjobb, ha 3 kockát is begyújt a faszéntartó rácson, és ráállítja a begyújtókéményt.
  • Amint egy könnyű, szürke hamubevonat képződik a briketteken (ez a brikettünknél kb. 20-30 perc), terítse el őket a faszéntartó rácson a grillezési metódusnak megfelelően.
  • Helyezze a grillrácsot a parázs fölé.
  • Helyezze a grillezni kívánt ételt a grillrácsra.
  • Tegye a fedőt a grillre. A kívánt grillezési idő a receptben megtalálható.
  • Hogy a parázs melegebb legyen, használjon több brikettet, az alacsonyabb hőmérséklethez pedig kevesebbet.
  • A különösen füstős íz eléréséhez használjon keményfa chipseket (áztassa őket vízbe legalább 30 percre majd nyomkodja ki őket) vagy nedves, friss fűszereket, mint például rozmaring, kakukkfű. Mielőtt hozzálát a grillezéshez helyezze a fa- vagy fűszerdarabokat direkt a brikettekre.
Egy gázgrill begyújtása
  • Nyissa ki a fedelet. Ellenőrizze, hogy a szabályozó gombok el vannak-e zárva és hogy a gázpalackban található-e gáz.
  • Nyissa ki a gáztartály nyitócsapját.
  • Gyújtsa be a gázgrillt a használati utasításnak megfelelően, vagyis használja a begyújtó gombot illetve ha szükséges, használjon gyufát. Általánosan elmondható, hogy mindig csak egy égőt gyújtunk be először. Amikor az égő már ég, akkor a többi égőt is be lehet kapcsolni.
  • Csukja le a fedelet, hogy előmelegítse a grillt. Ez általában olyan 10-15 percig tart. A grillezéshez állítsa be a szabályozó gombokat a receptben leírtak szerint.

 

Grillápolás

A faszenes grillrajongók eszközei:
  • Grillkefe
  • Enyhe mosószer vagy Weber Grill tisztító
  • Háztartási szivacs vagy törlőrongy
  • Alu csepegtetőtálca
  • Minden grillezés után: a grillrács tisztítása

Távolítson el minden nagyobb ételmaradványt a grillrácsról. Ha a nagyobb maradékokat még a leégetés előtt eltávolítja egy papírtörlővel, az lerövidíti a leégetést. Nyissa ki a szellőzőket és tegye rá a fedelet. A grillrács-leégetési folyamat kb. 10 percig tart, de nagyban függ a szennyeződéstől. Utána kefélje le a még meleg grillrácsot egy tiszta grillkefével.
Távolítsa el a kihült hamut a grillüstből. Ezzel elkerülheti a következő grillezésnél az esetleges levegőcirkulálási problémákat.
Mossa ki a port és szennyeződéseket finoman meleg szappanos oldattal. Ilyen egyszerűen kész!

A gázos grillrajongók eszközei:
  • Grillkefe
  • Enyhe mosószer vagy Weber Grill tisztító
  • Háztartási szivacs vagy törlőrongy
  • kis kés
  • Alu csepegtetőtálca
  • Minden grillezés után: a grillrács tisztítása

A grillezés előtt vagy után égesse ki egyszerűen a grillkamrát, amig már semmi füst nem képződik. Végezetül pedig használjon egy grillkefét a grillrács tökéletes tisztításához. Ilyen egyszerűen megy!
 

Original Grill System

Weber® Original Grillsystem – OGS

A lecsukott tető grillezésnél nem csak a szél és idő ellen véd, hanem lehetővé teszi a Weber által kifejlesztett új grillmódszerek használatát is mint a direkt és indirekt módszerek. A csukott tetőnek köszönhetően a hő egyenletesen cirkulál, és ezáltal határtalan lehetőségeket kínál.
 

A csukott tető minden grillezési módszernél csökkenti a nem kívánatos lángképződést és garantálja az egészséges grillételek elkészítését - a konvencionális grillekkel ellentétben. 

Elkészítési idők

  Grillezendő étel Súly/Nagyság Módszer Időtartam
      Direkt Indirekt  
Szárnyas Egész csirke 1,2 kg   x 60-90 perc
  Fél csirke 680-800g   x 60-75 perc
  Csirkemell (csonttal) ca. 230g x x 30-35 perc
  Csirkemell (filézett) 120-180g x   10-12 perc
  Csirkeszárny 75g x x 30 perc
  Egész liba 5-7kg   x 3 óra
  Egész pulyka 7-12kg   x 3-4 óra
           
Hal Halfilé 1 cm vastag x   6-8 perc
    2 cm vastag x   8-10 perc
  Egész hal 4 cm vastagságig x   10-15 perc
    7,5cm vastagságig x   20-30 perc
           
Marha filézett steak, T-Bone steak 2,5cm vastagságig x   10-12 perc
    4 cm-ig x   14-16 perc
  Hátszín steak 450-900g x x 12-15 perc
  Hamburger 2 cm vastagságig x   10 perc
  Bruststück 1,8-2,8kg   x 2-2,5 óra
           
Sertés Oldalas, Bélszín, Lapocka kb. 2cm vastag x   12-14 perc
  Sertéskaraj 1,5-1,8kg   x 60-90 perc
  Sültkolbász nagy x   25 percig
    kicsi x   10-14 perc
           
Zöldség Gomba   x   8-10 perc
  Krumpli előfőzött x   ropogósra
    alufóliában   x 50-60 perc
  Kukoricacső     x 15-20 perc
  Paradicsom felezett x   6-8 perc
  Cukkini felezett x   6-8 perc
           
Gyümölcs Ananász   x   6-10 perc
  Alma     x 15-20 perc
  Banán   x   6-8 perc
  Füge   x   5 perc